Sekarotuinen koira - kaikki mitä sinun tulee tietää

  • Date posted3 years ago
  • VirginiaGlobal

Sekarotuiset koirat ovat monelle meistä tuttuja ja arkikielessä monesti puhumme seropi rodusta, joka on hauskasti lyhennetty sekarotuinen piski sanasta. Sekarotuiset koirat ovat kuitenkin lemmikkejä siinä, missä muutkin koirat vaikka näitä ei meillä Suomessa ole läheskään niin paljoa kuin puhdasrotuisia koiria. Mikä on sekarotuinen koira ja mitä sinun tulee tietää siitä? Miten sekarotuisen koiran hoito eroaa rotukoirasta ja onko sekarotuinen koira terveempi kuin puhdasrotuinen koira? Lue alapuolelta kaikki, mitä sinun tulee tietää sekarotuisesta koirasta.

Sekarotuinen koira

Kahden tai useamman koirarodun sekoitusta kutsutaan sekarotuiseksi koiraksi. Tämä kattaa myös eri rotuiset rotukoirat, jotka on risteytetty. Sana sekarotuinen koira on myös käytössä niistä koirista, joita ei ole virallisesti rekisteröity roturekisteriin tai maan kennelliitto ei ole virallisesti tunnustanut kyseistä rotua.

Sekarotuiset koirat eivät voi myöskään osallistua virallisiin näyttelyihin. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että monet rotukoirat ovat syntyneet risteytyksen seurauksena ja varsinaisia puhtaita rotuja on hyvin vähän. Sekarotuisia koiria on myös risteytetty tarkoituksella, kun on haluttu luoda jokin rotu jollain tietyillä ominaisuuksilla. Sekarotuisella koiralla ollaan voitu yhdistää vaikka toisen rodun metsästysvietti ja toisen rodun tottelevaisuus.

Nykyisin sekarotuisia koiria on alettu risteyttämään, jopa muotivillityksenä Yhdysvalloissa on niin sanottuja designer koiria, jotka ovat tiettyjen rotujen risteytys, ja niillä on sen mukainen erityinen nimi ja rotujen piirteet. Tällaisia ovat vaikka:

  • affenpoo, villakoiran ja apinapinserin risteytys

  • american eagle dog, amerikaneskimokoiran ja beaglen risteytys

  • dalmaner, dalmatiankoiran ja weimarinseisojan risteytys

  • sekä lukematon määrä muita risteytyksiä

Erilaisilla risteytyksillä sekarotuisista koirista on saatu esimerkiksi allergiavapaita koiria kuten karvaton koira.

Onko sekarotuinen koira terveempi?

Monilla puhdasrotuisilla koirilla sisäsiittoisuus on johtanut useisiin terveydellisiin ongelmiin. Myös periytyvät viat ovat voineet lisääntyä saman rodun risteyttämisen takia. Monet uskovatkin, että sekarotuinen koira on terveempi kuin rotu koira. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa vaan myös sekarotuisen koiran vanhempien perimä vaikuttaa siihe, onko koiralla esimerkiksi periytyviä sairauksia. Tämän takia myös sekarotuinen koira voi sairastaa yhtä paljon kuin rotukoirat.

Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että rotukoirat pääsevät useammin ja yleensä enemmän parempaan hoitoon. Rotukoiraan on investoitu suurempi summa rahaa ja sille on luultavasti hankittu myös vakuutus. Tämän takia myös rotukoirien viat ovat päällimmäisenä näkyvissä eläinlääkärien tilastoissa, joissa sekarotuisia koiria voi olla vaikea jäljittää. Jossain ominaisuuksissa sekarotuinen koira voi olla vähemmän sairas ja se näkyy erityisesti koirissa, joissa on hengitystieongelmia. Sekarotuiset koirat eivät yleensä sairasta hengitysteiden takia vaan ne ovat enemmän ongelma puhdasrotuisilla bulldog tyyppisillä koirilla.

Mistä voi ostaa sekarotuisen koiran?

Verkosta löytyy nykypäivänä monia verkkokauppoja, joista voi ostaa sekarotuisia koiria. Sekarotuiset koirat ovat yleensä vahinkopentueesta tai ulkomailta tuotuja koiria tai rescue koiria. Verkkokaupat kannattaa kuitenkin varmistaa ennen kuin niistä lähtee hankkimaan uutta perheenjäsentä. Koiria nimittäin myydään myös monissa verkon nettikirpputoreilla ja sosiaalisen median kautta. Näistä on monesti tullut ilmoituksia perättömistä ilmoituksista, joiden takia ihmiset ovat menettäneet rahojaan. Kannattaa siis aina selvittää, että verkkokauppa, josta koiran aikoo ostaa on luotettava ja siitä on muutkin ihmiset saaneet hyviä kokemuksia.

Mitä pitää huomioida kun hankkii sekarotuisen koiran?

Kun hankitaan mitä tahansa koiraa ja myös sekarotuista koiraa on varmistettava muutamia asioita. Verkkokaupassa, jossa koira myynnissä, ei vaikuta kaupasta sopimiseen. Kaupanteon yhteydessä on myyjän kanssa sovittava kaupasta ja sitä varten kannattaa tehdä kauppakirja. Kauppakirjassa kuvataan myytävä pentu ja sovitaan myös, miten toimitaan, jos pennun kanssa ilmenee jotain sairauksia tai vastaavaa. Ennen kaupantekoa on varmistettava, että pentu on tarkastettu lääkärin toimesta ennen luovutusikää.

Koiran hankkimisen jälkeen on koiraa käytettävä lääkärissä, jos jotain ilmenee. Koiran hyvinvointia on seurattava ja siitä on pidettävä huolta. Tarvittaessa on koiraa käytettävä eläinlääkärissä ja koiralle on myös hankittava tarvittavat rokotukset. Koiran hankinnan yhteydessä kannattaa myös selvittää mahdollisuus koiran vakuutukseen. Koiran vakuutus vähentää eläinlääkäristä syntyviä kuluja, joita ei voi ennakolta arvioida millään tavalla. Vakuutus voi olla loppujen lopuksi halpa suhteessa siihen, mitä koiran kanssa jatkuvasti eläinlääkärissä ravaaminen voi maksaa.

Kannattaako hankkia sekarotuinen koira

Kannattaa. Jos olet aikeissa hankkia itsellesi koiraa, kannattaa oikeasti myös harkita sekarotuisia koiria. Monet koirat kaipaavat kotia ja odottavat pääsyä omaan perheeseen. Rotukoiria kasvatetaan ja niitä voi joutua odottamaan pitkän aikaa. Sekarotuinen koira voi olla saatavilla nopeasti ja se voi olla omalle perheelle se oikea valinta. Sekarotuisiin koiriin kannattaa käydä tutustumassa ja tehdä päätös sen mukaan kun on tavannut mahdollisen perheen koiran. Sekarotuinen koira on ihan yhtä hyvä lemmikki, jos ei parempi, kuin puhdasrotuinen koira. Nopeasti vain koiraa hankkimaan. Tutustu myös muihin artikkeleihin ja vinkkeihin LuminaBlog sivuilla.

Lisää Verkkokaupat