Kaikkea koirista

  • Date posted3 years ago
  • VirginiaGlobal

Olit sitten koirien ystävä tai et, tiedät kuitenkin, että koiran tärkein ominaisuus on olla ihmisen paras ystävä. Tätä koira on myös ollut jo vuosituhansien ajan, niistä ajoista asti kun ihminen ensimmäisen kerran kesytti koiran harmaasudesta. Koira on myös ihmisen kesyttämistä eläimistä kaikkein vanhin ja alkuaikoina sitä käytettiin apuna niin vartioimisessa kuin metsästyksessä. Nykyisin karvaisilla ystävillämme on monia erilaisia rooleja opaskoirina, virkavallan apuna tunnistamaan huumausaineita tai tekemässä pelastustehtäviä niin sanotuissa rescue-koira tehtävissä.

Tietenkin ne ovat meille tärkeitä myös seurakoirina ja koirat ovat meille ystäviä ja perheenjäseniä. Suomessa koiria onkin enemmän kuin esimerkiksi Euroopassa eniten olevia kesykissoja. Korien rotuja on myös satoja erilaisia ja niistä löytyy jokaiselle omanlaisensa. Toiselle kelpaa pieni koira ja toiselle keskikokoinen koira. Oma koira on kuitenkin tärkeintä ja monelle lemmikit täydentävät omaa elämää juuri oikealla tavalla. Tässä artikkelissa käsittelemme koiraa ja sen monia ominaisuuksia, rotuja ja muuta niihin liittyvää kuten koiratarvikkeet.

Koirarodut

Koiran etsiminen alkaa yleensä tutkimalla erilaisia koirarotuja. Itselleen täydellisen koirarodun löytäminen voi johtua monesta eri asiasta. Oikean rodun löytämisessä kannattaa huomioida myös hyvin paljon omia mieltymyksiä. Koirarodut ovat syntyneet tarpeesta käyttää koiraa eri tehtäviin. Jalostamalla rotuja on saatu yhdistettyä koirien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, jotka ovat erityisiä jokaiselle koirarodulle.

Koirarodut ovat määritelty omiin ryhmiin niiden alkuperäisten käyttötarkoitusten tai ulkoisten ominaispiirteiden mukaan. Tällaisia ryhmiä on yli kymmenen, jotka ovat luokitellut Fédération Cynologique Internationale eli FCI kansainvälinen koirien jalostusliitto. Hyvää tieto tarjoaa koiraroduista myös kennelliitto.

Lammas- ja karjakoirat

Lammas- ja karjakoirat toisin sanoen paimenkoirat ovat koiria, jotka ovat koulutettu karjan paimentamiseen. Tämä rotu on jalostettu tähän tiettyy karjan ohjaustehtävään ja ne ovat älykkäitä, nopeita ja kestäviä koiria. Osa on hyvin suurikokoisia kuten itäeuroopanpaimenkoira mutta se on myös omistajilleen hyvin uskollinen kuten lajille on ominaista. Nämä koirat ovat myös usein perhekoiria mutta ne vaativat paljon liikuntaa, koska ne ovat jalostettu kovaan työhön.

Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat

Pinseri on saksalainen koirarotu ja se polveutuu vanhoista eurooppalaisista suokoirista. Ne ovat keskikokoisia koiria, joilla on lyhyt karva. Luonteeltaan se on ystävällinen, vilkas ja tarkkaavainen. Se on myös yksi Saksan vanhimmista koiraroduista. Pinsereiden tavoin Snautserit ovat saksalainen koirarotu, joka on keskikokoinen ja sillä on karkea karva sekä rodulle ominainen parta. Tämä rotu on eloisa mutta rauhallinen ja se kiintyy erittäin paljon isäntäänsä. Snautseri pitää myös lapsista ja se sopii perhekoiraksi, vahti- tai seurakoiraksi.

Molossikoirat ovat kookkaita ja raskasrakenteisia koiria ja se on yksi vanhimmista roduista. Niitä on kahdentyyppisiä mastiffeja ja vuoristokoiria. Sveitsinpaimenkoiria on taas neljää eri tyyppiä: appenzellinpaimenkoira, berninpaimenkoira, entlebuchinpaimenkoira ja isosveitsinpaimenkoira. Ne ovat karjakoiria ja alunperin suunniteltu karjan hoitoon. Sitä on myös nykyisin käytetty erilaisissa tehtävissä esimerkiksi pelastajana rescue koira tehtävissä.

Terrierit

Vaikka kaikista terriereistä ei uskoisi, on nekin alunperin jalostettu metsästykseen. Ne ovat erikoistuneet erityisesti saalis- ja tuhoeläinten metsästykseen. Tämä rotu on joko pieni tai keskikokoinen koirarotu ja nykyisin se on hyvin yleinen seurakoirana. Terrierejä on useita eri alarotuja kuten isot- ja keskikokoiset terrierit kuten bedlingtoninterrieri, pienet terrierit, Bullterrierit, Kääpiöterrierit sekä muut terrieri lajit. Nimi johdetaan sanasta terra ja luonteeltaan nämä koirat ovat vilkkaita ja energisiä.

Mäyräkoirat

Mäyräkoirien alkuperämaa on Saksa ja niitä on lyhytkarvaisia, karkeakarvaisia ja pitkäkarvaisia rotuja. Myös mäyräkoiraa on alunperin käytetty metsästyksessä maan päällä ja maan alla. Rotu on hyvin matala ja sillä on pienet raajat suhteessa kehoon. Ne ovat yleensä ystävällisiä ja tasapainoisia eikä ne ole aggressiivisia. Se on myös lapsiystävällinen rotu, joka kuitenkin kaipaa paljon liikuntaa.

Pystykorvat ja alkukantaiset koirat

Pystykorva tulee koirarodun ominaisuuksista, jotka ovat tuuhea karva ja kolmionmuotoiset pystyssä olevat korvat. Pystykorvat ovat luultavasti peräisin pohjoisilta alueilta, ja niiden turkki sietää hyvin kylmää ilmastoa. Tämä rotu on hyvi yleinen Suomessa ja lähes 75% suomalaisista roduista kuuluu pystykorviin. Myös muissa Euroopan maissa pystykorvat ovat erittäin yleisiä. Saksanpystykorva lajeja on jopa viittä erilaista. Nämä koirat ovat jalostuneet moneen erilaiseen työtehtävään ja monet niistä eivät sovellu ollenkaan seurakoiriksi tai perheelle. Pystykorvat ja alkukantaiset koirat jakautuvat seitsemään alaryhmään: pohjoiset rekikoirat, pohjoiset metsästyskoirat, pohjoiset vahti- ja paimenkoirat, eurooppalaiset pystykorvat, aasialaiset ja niiden sukuiset pystykorvat, alkukantaiset koirat ja alkukantaiset metsästyskoirat. Monet alkukantaiset koirat omaavat todella lyhyen karvan ja ovat kuin karvaton koira ja näitä koiria on ollut olemassa pitkään, jopa faaraoiden ajoista asti.

Ajo- ja jäljestyskoirat

Ajavat ja jäljestävät koirat ovat nimensä mukaan jalostettu metsästykseen. Joitakin lajeja suositaan nykyisin myös näyttelykoirina. Näiden koirien hajuaisti on erityisen tarkka, joten niitä käytetään metsästämisen lisäksi myös etsimään riistaa tai jopa kadonneita. Rodun alalajeja on useita kymmeniä ja lajit vaihtelevat maittain ja niillä on alueiden ja maiden mukaisia ominaispiirteitä.

Seisovat lintukoirat

Seisovat lintukoirat tunnetaan myös nimellä kanakoirat ja ne ovat olleet aina hyvin käytetty lintujen metsästyksessä. Tälle rodulle on ominaista jäädä jähmettyneenä paikalleen osoittamaan saalista ja ne pystyvät myös noutamaan saaliin helposti erilaisista maastoista ja jopa vedestä. Tämä rotu on lempeä, älykäs ja kiintyy hyvin paljon omistajaansa. Ne ovat myös erittäin tarkkaavaisia ja osa myös erittäin sosiaalisia.

Noutajat ja ylösajavat koirat

Nykyään enemmän seurakoirina olevat noutajat ovat myös jalostettu alunperin riistan noutamiseen. Suosituimpia noutajia perhekoirina ovat kultainennoutaja ja labradorinnoutaja. Nämä ovat melko kookkaita koiria ja ne sopivat hyvin perheille. Kultainennoutaja pentu onkin yksi suosituimmista ja halutuimmista noutajien pennuista. Tämä rotu on muutenkin hyvin avoin ja rauhallinen varsinkin vanhusten ja lasten seurassa. Ne ovat myös sosiaalisia ja tulevat toimeen toisten koirien kanssa. Noutajien lisäksi samaan kategoriaan kuuluvat ylösajavat koirat, joita ovat perinteiseltä nimeltään spanielit kuten vaikka cockerspanieli.

Seurakoirat

Seurakoirat on jalostettu tai jalostuneet yleisesti käyttökoiriksi tai jotain tiettyä tehtävää varten. Ne ovat olleet aikoinaa vahtikoiria, suojelukoiria tai esimerkiksi sotakoirina. Nykyisin monien näyttelyiden parhaat koirat ovat seurakoiria. Seurakoiria ovat muun muassa monille tutut mopsi, ranskanbulldoggi, tiibetinspanieli, shih tzu, villakoirat ja kiinanpalatsikoirat. Useat seurakoirat ovat pienempiä koiria ja pienimmät niistä jokainen tuntee nimeltä chihuahua.

Vinttikoirat

Tunnetusti nopeat vinttikoirat ovat jalostettu metsästykseen. Niillä on tunnusomaiset pitkät jalat ja kapea vartalo. Tämä tekee niistä nopeita ja kestäviä, jotta ne voivat juosta riistaa kiinni. Nykyisin vinttikoirat ovat mukana vinttikoira kisoissa, jotka ovat myös kiinnostavaa viihdettä monille. Vinttikoiria on niin sileä kuin myös karkeakarvaisia. Ne ovat älykkäitä, itsenäisiä ja oman arvonsa tuntevia koiria. Ne voivat olla myös epäluuloisia mutta yleensä kiintyvät perheeseen. Näillä koirilla riittää myös energisyyttä ja vilkkautta vaikka kotona ne voivat olla erittäin paljon nukkuvia ja sohvalla viihtyviä yksilöitä.

Koiran hankinta

Monella meillä voi olla mielessä koiranpentu ja koiran hankkiminen. Koiran hankkimista ei kannata tehdä hetken mielijohteesta vaan asiaa kannattaa ajatella hieman etukäteen. Koiran omistamiseen liittyy monia asioita, joita ei aina mieti kun näkee miten koiran pennut leikkivät ja pitävät hauskaa yhdessä. Koira on aina perheen jäsen ja sen kanssa on vietettävä paljon aikaa ja myös koiran kouluttamiseen on käytettävä paljon aikaa ja vaivaa. Tämä on yleensä ensimmäinen asia, mitä kannattaa pohtia kun on aikeissa hankkia koiran. Miten paljon voin käyttää aikaa viikossa koiran hyvinvoinnin eteen? Jos tuntuu siltä, että arki vie jo nyt mennessään voi koiran hankkiminen olla liikaa. On kuitenkin mahdollista testata, miten koira toimii omassa arjessa. Jos sinulla on ystäviä, joilla on koiria, voit kysyä koiraa itsellesi hoitoon. Tämä on helppo tapa selvittää, miten koira toimii omassa perheessä ja silloin siihen ei tarvitse sitoutua sovittua aikaa pidemmäksi ajaksi.

Luonne ja koulutus

Ajan lisäksi koiran hankinnassa on mietittävä, millainen koira soveltuu omaan arkeen ja perheeseen. Tässä on hyvä käyttää apuna erilaisten verkkosivustojen kuvauksia koiraroduista tai tämän artikkelin ja sivuston vinkkejä. Omaan perheeseen sopivan luonteinen koira helpottaa arjen sujumista ja uuden perheenjäsenen sopeutumista. Se voi olla vaikka beagle pentu. On myös tärkeää, että panostat koiran kouluttamiseen heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Hyvin koulutettu koira on aikuisena paljon mukavampi ystävä kuin kurittomasti käyttäytyvä koira. Älä myöskään lähde hankkimaan koiraa, joka nauttii työnteosta, jos olet aikonut saada siitä perheen seurakoiran. Mieti tarkkaan luonnetta ja käyttötarkoitusta, ennen kuin hankit ja valitset koiran luonteen ja rodun.

Koko ja kulut

Koiran koko on myös yksi asia, jota kannattaa miettiä koiraa hankittaessa. Suuri koira vie aina enemmän tilaa niin kotona kuin esimerkiksi autossa. Suuremmat koirat vaativat myös monesti enemmän liikuntaa vaikka pienilläkin koirilla riittää energiaa. Myös suuremman koiran ruokakulut ovat suuremmat ja monesti niiden ruokaan uppoaa melkoinen summa kuukaudessa. Suurilla koirilla voi olla myös enemmän sairauksia ja ne voivat elää lyhyemmän aikaa kuin pienet koirarodut. Tämä on tietenkin yksilöllistä ja aina koiran suku kannattaa selvittää, jotta välttyy periytyvistä sairauksista. Tästä ei tietenkään voi olla aina varma, jos kyseessä on sekarotuinen koira.

Sen lisäksi, että koiran koko vaikuttaa on myös mietittävä koiran käyttötarkoitusta ja sitä, mitä muuta koiralle pitää hankkia kotiin tai pihalle. Kotiin voi olla hyvä hankkia vaikka cockerspanieli pentu. Suuremmat metsästyskoirat voivat olla todella itsenäisiä ja tarkoituksen mukaan ne pidetään erikseen ihmisistä. Tällöin koira aitaus on oikea ratkaisu, joka pitää hankkia pihalle mutta se myös maksaa jonkin verran.

Koiran hinta ja hankinta

Koiran hankkiminen ei ole myöskään ilmaista ja monet koirat ovatkin melkoinen investointi, johon kaikilla ei ole varaa. On tietenkin mahdollista hankkia edullisempi koira esimerkiksi koiria adoptoimalla, koirakodista. Kuitenkin todellisen rotukoiran hankkiminen voi helposti maksaa useamman tuhat euroa. Tämän lisäksi mukaan on laskettava niin ruokakulut kuin myös arvioitava koiran lääkintään kuluvat kulut. Kaikki nämä yhteenlaskettuna summa kohoaa melko suureksi ja silloin kannattaa olla varma, että pystyy tarjoamaan koiralle laadukasta hyvinvointia.

On tärkeä tietää, missä ja miksi koira myydään. Koiria voi hankkia monista eri paikoista mutta, jos haluat hankkia rotukoiran, kannattaa kääntyä oikean kasvattajan puoleen. Luotettava kasvattaja on varmistanut, että koiran suku on mahdollisimman hyvä ja samoin kaikista mahdollisista haitoista on pidetty kirjaa. Tällä tavalla voit varmistaa, että tiedät mihin sitoudut koiraa hankittaessa. Markkinoilla on myös kasvattajia, jotka eivät ole kaikkein tarkimpia mutta hyvä paikka löytää luotettavia kasvattajia, on tutkia kennelliittojen sivuja.

Hanki koira

Koiran hankkiminen on järkevää ja koirista on monia hyötyjä. Koirat tarjoavat meille viihdykettä ja ne todellakin ovat ihmisen parhaita ystäviä. Ne ovat luotettavia kumppaneita, jotka pysyvät vierelläsi ja jakavat kanssasi niin hyvät kuin myös huonot hetket. Koiria on mukava myös hemmotella ja niille voi hankkia leluja sekä tarvikkeita, joita useat eri verkkokaupat tarjoavat, ja hankkia voi mitä vain kuten esimerkiksi omalle lapselle. Monille koirat ovatkin lapsia, joita kasvatetaan ja nautitaan yhdessä elämästä.

Koiran monet hyödyt

On monia muitakin hyötyjä koiran omistamisesta, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi. On tutkimuksia, jotka osoittavat koiranomistajien omaavan matalamman verenpaineen. Koiran omistajilla on myös tutkitusti korkeampi vastustuskyky ja he paranevat nopeammin sairauksista. Tämä pitää myös paikkansa lasten osalta ja heillä on todistetusti vähemmän poissaolopäiviä koulusta, jos perheessä on koira.

Koirat auttavat myös ihmisiä henkisesti. Koirat auttavat henkisesti sairaita ihmisiä palautumaan tai jopa paranemaan paremmin. Lisäksi traumasta tai esimerkiksi onnettomuuden takia johtuvasta henkisestä ahdistuksesta voi palautua nopeammin, jos omistaa koiran.

Koirilla on siis lukematon määrä hyviä puolia, jonka takia kannattaa hankkia koira omaan perheeseen. Koira on kuitenkin perheenjäsen ja sitä tulee kunnioittaa ja pitää tasavertaisena. Tämä tarkoittaa, että sille tulee tarjota riittävä hyvinvointi omassa perheessä ja sen eteen on oltava valmiita uhraamaan aikaa. Koira sitoo myös perhettä kotiin ja yhteen, eikä koiraa sovi jättää matkoiltaan pois ainakaan joka kerta. Koira on kuitenkin monessa asiassa niin hyvä lemmikki, että se kannattaa varmasti hankkia. Lähde siis rohkeasti tutkimaan, millainen koira voisi olla sinulle ja perheellesi juuri sopiva. Lisää luettavaa löydät myös LuminaBlog sivustolta. Kun oikea koira, rotu ja luonne on löytynyt, et varmasti tule pettymään valintaasi ja saat uuden perheenjäsenen, joka pysyy vierelläsi pitkään.


Lisää Verkkokaupat