Lääketieteesä on hyvn tavallista, että testaamalla asioita laboratoriossa ja tallentamalla niitä kerätään viitearvoja. Viitearvoja hyödynnetään ja niiden avulla voidaan tunnistaa poikkeamia suuren massan joukosta. Viitearvot ovat hyvä keino tunnistaa, jos jokin on vialla. Tämä pätee myös hemoglobiiniin, jonka viitearvoja on tallennettu Suomessa jo vuodesta 2003 asti.
Hemoglobiini on veressä oleva rautapitoinen proteiini ja sen tehtävä on sitoa happea ja kuljettaa sitä keuhkoista kudoksiin. Hemoglobiinin mittaus on yksi yleisimmistä testeistä, joita tehdään esimerkiksi lääkärillä tai terveydenhoitajalla. Testistä saatavaa tulosta verrataan viitearvoihin, joita on saatu keräämällä ja tallentamalla näytteitä toisten ihmisten tietokantaan. Mitä kaikkea voimme saada selville hemoglobiinin viitearvoista, miten viitearvoja mitataan ja miten ne poikkeavat sukupuolen, iän tai muun asian takia. Selvitä lisää seuraavasta artikkelista.
Mitä viitearvot kertovat?
Viitearvot arvoja, jotka toistuvat samankaltaisina suuren joukon kesken. Näitä arvoja voidaan tilastoida lähes kaikista asioista. Hemoglobiinin osalta tasot ilmaisevat, miten paljon hemoglobiinia on verenkierrossa milläkin hetkellä. Hemoglobiini on monimutkainen proteiini, jota löytyy punasoluista ja se auttaa happea kulkeutumaan ympäri kehoa. Hemoglobiini tasot voivat vaihdella ihmisillä ja ne voivat viitata terveydellisiin ongelmiin, jos ne poikkeavat suuntaan tai toiseen mitatuista viitearvoista.
Korkeammat hemoglobiini viitearvot ovat yleensä harvinaisempia kuin esimerkiksi alhaiset hemoglobiiniarvot. Alhaiset hemoglobiini arvot voivat viitata anemiaan, ja sitä esiintyy kaikenikäisillä henkilöillä. Kuitenkin se voi olla hyvin yleistä raskaana olevilla naisilla. Poikkeavia hemoglobiini arvoja on yllensä testattava ja hoidettava ammattilaisten toimesta, jotta niihin voidaan löytää todellinen juurisyy. Vaikka viitearvoja on mitattu jo pitkän aikaa, niin on silti tärkeä ymmärtää, että omien johtopäätösten tekeminen voi olla vaarallista ja aiheuttaa turhaa stressiä. Viitearvoista poikkeavat luvut on syytä käydä tutkituttamassa lääkärillä, joka osaa analysoida ja antaa ikeaa tietoa mahdollisesta juurisyystä.
Millä tavalla hemoglobiini viitearvoja mitataan?
Hemoglobiinia mitataan osana täydellistä verenkuvaa. Mittaus on kuitenkin hyvin rutiini testaus, joka tilataan lääkärien toimesta ja sen avulla voidaan diagnosoidan monenlaisia erilaisia terveydentiloja ja tilojen muutoksia kuten infektiot, anemia ja leukemia.
Mittaaminen tehdään hyvin usein keräämällä verinäyte suonesta, josta saadaan tuotettua verenkuva. Hemoglobiinin mittaus toteutetaan näytteestä yhdistämällä se syanidia sisältävän nesteen kanssa. Tämä kiinnittyy hyvin hemoglobiinin molkeyylien kanssa. Käyttämällä ja valaisemalla neste ja tallentamalla nesteen läpäisemän valon määrä, voidaan määrittää veressä olevan hemoglobiinin määrä.
Hemoglobiinia voidaan myös mitata sormen päästä ja toteuttaa näytteestä pikatesti. Tämä on hyvin tavallista esimerkiksi terveydenhoitajan vastaanotolla, jossa hoitaja puhkaisee sormenpäähän reiän laitteella ja kerää näytteen puristamalla veritipan näyteliuskalle.
Hemoglobiinin viitearvoja
Normaalit hemoglobiini viitearvot vaihteleavt veressä riippuen sukupuolesta, iästä ja yleisestä terveydestä. Erityisen korkeat tai matalat viitearvot viittaavat, johonkin epänormaaliin terveydelliseen tilaan. Hemoglobiini viitearvot ilmoitetaan Suomessa yksikössä grammaa per litra.
Viitearvoja on esimerkiksi:
• Vastasyntyneellä 140240 g/l
• 02 viikon ikäinen vauva 120-200 g/l
• 26 kuukautinen vauva 10-170 g/l
• 6 kuukautta 1 vuosi 95 - 140 g/l
• 16 vuotias 95-140 g/l
• 618 vuotias 100-155 g/l
• Aikuinen mies 140180 g/l
• Aikuinen nainen 120160g/l
• Raskaana oleva 110 g/l
Näihin viitearvoihin voi vaikuttaa eri elämäntilanteet, elinympäristö tai elintavat. Viitearvoissa on myös vaihteluväliä, joten täysin tarkkoja lukuja normaaliin hemoglobiinin määritykselle ei ole. On myös hyvä huomata, että esimerkiksi naisen hemoglobiini ja lapsen hemoglobiini on eri tasolla. Jos hemoglobiini poikkeaa viitearvoista, tuntuu tämä yleensä myös terveydentilassa. Jos terveydentila ei ole muuttunut poikkeavista lukemista huolimatta, ei se yleensä viittaa mihinkään sairuateen mutta poikkeavat luvu on silti hyvä käydä selvittämässä lääkärin vastaanotolla.
Poikkeavien viitearvojen hoitaminen
Monesti hemoglobiini viitearvojen tasojen ollessa poikkeavat, on niitä alettava hoitamaan, jotta tilanne saataisiin korjattua. Alhainen hemoglobiini taso ei heti välttämättä ole anemiaa mutta pitkään jatkuessaan vaarallisen alhainen hemoglobiini voi johtaa anemiaan. Anemia on puutostila, joka voi johtua eri asioista kuten raudanpuutteesta, verenhukasta, ravinneköyhästä ruokavaliosta tai suoliston imeytymishäiriöstä. Oireet ovat väsymys, heikkous ja pahimmassa tapauksessa huimaus ja tajunnan menetys.
Alhaisen hemoglobiinin hoitaminen onnistuu yleensä lisäämäällä raudan määrää veressä. Se voidaan tehdä lisäravinteiden avulla tai muuttamalla ruokavaliota terveellisemmäksi. Terveellisellä ruokavaliolla voidaan korjata usein monet tilat, jotka aiheuttavat anemiaa. Alhaisen hemoglobiinin vastakohta on korkea hemoglobiini.
Korkea hemglobiini voi johtua myös monista eri asioista. Näitä vovat olla tupakointi tai tupakkatuotteiden käyttö, vuoristo-olosuhteissa eläminen, nestehukka, luuytimen häiriintynyt toiminta, sydämen tai keuhkojen poikkeava toiminta. Myös urheilijoilla steroidien käyttö voi aiheuttaa korkean hemoglobiinin arvon. Korkeita arvoja voidaan myös hoitaa yleensä parantamalla elintapoja, joka onnistuu helposti lopettamalla vaarallisten aineiden käyttö.
Yhteenveto
Jokaisen ihmisen terveys on tärkeintä. Ilman sitä emme pysty toimimaan kunnolla ja elämänlaatumme huononee. Hemoglobiini on hyvä ja helppo indikaattori terveydentilalle ja sen viitearvojen tunteminen on suositeltavaa. Jos olet miettinyt omia hemoglobiini arvoja, kannattaa ne käydä mittauttamassa. Hemoglobiinin mittaaminen ei yleensä vaadi edes lääkärin lähetettä vaan sen voi suorittaa terveydenhoitaja. Tapahtuma on myös nopea ja tulokset ovat näkyvillä lähes välittömästi. Tietenkin tarkemman tutkimuksen jälkeen saa tarkemmat arvot myös hemoglobiinista ja niiden odottaminen voi viedä hieman aikaan.
Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää vastaavanlaisista aiheista, voit tustua artikkeleihimme LuminaBlog sivustolla. Monesti saamme tietoa erilaisista asioista toisilta käyttäjiltä mutta terveyden analysoinnin kannalta on aina parasta olla yhteydessä omaan lääkäriin. Vuosittaiset tutkimukset kannattaa tehdä vaikka tuntisi itsensä täysin terveeksi. Ongelmien ei kannata antaa kehittyä vakaviksi, jotta ne on helppo hoitaa kuntoon nopeasti.