Korkea hemoglobiini

  • Date posted3 years ago
  • Frida

Mitä meille kertovat erilaiset hemoglobiinin tasot? Tämä voi mietityttää monia, jotka ovat käyneet terveydenhoitajalla ottamalla verikokeita ja saaneet sieltä oman hemoglobiinin viitearvon. Hemoglobiinin eli verenpunan tärkeä tehtävä on sitoa happea ja kuljettaa sitä ympäri kehoa. Hemoglobiini rakentuu globiini nimisestä valkuaisesta ja siihen liittyneestä hemi yhdisteestä. Hemoglobiinia on veren punasoluissa, joita ihmisellä on noin 25 000 miljardia, joka vastaa keskikokoisen ihmisen punasolujen määrää. Punasolujen elinikä on noin satakaksikymmentä vuorokautta ja niitä muodostuu koko ajan uusia.

Hemoglobiinin tasoja mitataan paljon ja se on yksi yleisimmistä mittauksista, jota esimerkiksi lääkärissä tai terveydenhoitajalla tehdään. Hemoglobiinin tasot antavat hyviä viitteitä henkilön terveydentilasta ja sen avulla voidaan havaita, jos jokin on vialla. Mitä erilaiset tasot kuten korkea hemoglobiini, normaali hemoglobiini ja matala hemoglobiini merkitsevät, ja mistä ne voivat johtua? Selvitä ja lue lisää seuraavasta.

Hemoglobiinin mittaus

Hemoglobiinin mittaus on tavallinen verikoe, jossa testataan hemoglobiinin lukumäärää. Se tehdään yleensä normaalin verikokeen yhteydessä. Perinteisesti mittaaminen tehdään siten, että näytteenottopaikka puhdistetaan ja hoitaja puhkaisee sormenpäähän pienen reiän, tätä varten tarkoitetulla laitteella tai verikoe otetaan neulan avulla suoraan suonesta. Tämän jälkeen näyte lähetetään tutkittavaksi tai hemoglobiinin lukumäärä määritetään näytettä lukevan laitteen avulla. Hemoglobiini testi kertoo suoraan myös, miten hyvin veri pystyy toimittamaan happea ympäri kehoa.

Hemoglobiinin tasoista

Hemoglobiinin mittauksen jälkeen tulokset kertovat hemoglobiinin tasosta veressä. Tasot voivat olla matala hemoglobiini, normaali hemoglobiini tai korkea hemoglobiini. Nämä tasot kertovat terveydentilasta ja eri tasot voivat johtua monesta eri asiasta.

Normaali taso

Lääketieteen mittaukset perustuvat monesti tutkittuun tietoon ja viitearvoihin. Hemoglobiinin normaali tasot ovat viitearvoja, jotka ovat pitkän mittaustyö tuloksena saavutettuja arvoja. Esimerkiksi Suomessa viitearvoja on mitattu vuodesta 2003 alkaen ja niiden tuloksena on saatu selville seuraavat normaalin hemoglobiini viitearvot.

• Miehet 150 grammaa per litra
• Naiset 130 grammaa per litra
• Nauta 110 grammaa per litra
• Sika 127 grammaa per litra
• Koira 150 grammaa per litra

Eläinten viitearvot eivät välttämättä kuulosta tärkeiltä mutta eläinten terveydenhuollon kannalta ne ovat tärkeitä. Samoin hemoglobiinin arvojen ymmärtäminen näyttää, että kaikilla eläimillä on erilaiset hemoglobiinin tasot. Tämä kertoo myös, että hemoglobiinin tasoihin vaikuttavat koko, sukupuoli, laji, ympäristö ja monet muut tekijät.

Korkea taso

Korkea hemoglobiini taso kertoo myös monia asioita. Se viittaa yleensä kehon suureen hapen siirto tarpeeseen, joka voi taas johtua monista eri asioista. Esimerkiksi, jos tupakoit, kehosi vaatii enemmän kykyä siirtää happea. Korkea taso voi myös viitata siihen, että elinympäristösi on korkealla. Tällöin normaali punasolujen tuotanto on korkeammalla kuin normaalisti ja se kompensoi matalampaa hapen tasoa, joka on tavallista vuoristossa.

Hemoglobiinin korkeaan tasoon voi olla harvemmin syynä kun henkilö kärsii esimerkiksi sydämen tai keuhkojen vajaatoiminnasta. Silloin punasolujen tuotantomäärä voi olla koholla, koska punasolut eivät pääse siirtämään happea riittävän tehokkaasti kehossa. Korkea määrä voi johtua myös luuytimen punasolujen tuotannosta, jos se on häiriintynyt ja sitä kautta tuottaa enemmän punasoluja kuin normaalisti.

Myös huumeet voivat vaikuttaa hemoglobiinin tason nousuun. Jotkut huumeet kiihdyttävät punasolujen tuotantoa. Tällaista voi seurata vaikka EPO hormonin käytöstä, joka nostaa punasolujen tuotantoa ja sitä kautta parantaa hapensiirtokykyä kehossa. Urheilussa tämän hormonin käyttöä on havaittu olevan, kun urheilijat haluavat parantaa suorituskykyään vilpillisin keinoin.

Jos hemoglobiinin taso on korkea ilman mitään sivuoireita tai näkyviä sekä ympäristöstä johtuvia syitä, on erittäin epätodennäköistä, että se viittaisi johonkin vakavaan terveydelliseen tilaan. Terveys on kuitenkin tärkeää, joten tarkempia tutkimuksia varten on hyvä asia konsultoida oman lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Matala taso

Hieman matalaksi laskenut hemoglobiinin taso ei aina ole merkki sairaudesta. Se voi olla normaalia joillekin ihmisille ja monesti siihen löytyy aivan tavallisia selityksiä. Naisilla tämä esimerkiksi johtuu yleensä kuukautisten aikana syntyneen vuodon takia. Lisäksi raskauden aikana naisilla voi olla matalampi hemoglobiinin taso kuin normaalisti.

Vaarallisen alhainen hemoglobiini voidaan kuitenkin yhdistää sairauteen tai tilaan, joka aiheuttaa pienentyneen punasolujen määrän kehossa. Tämä alhainen taso voi johtua siitä, että kehosi ei tuota riittävästi punasoluja tai kehosi tuhoaa punasoluja nopeammin kuin se pystyy tuottamaan uusia. Vähäinen määrä voi myös johtua verenhukasta esimerkiksi haavan takia. Sairauksia tai tiloja, jotka aiheuttavat vaarallisen alhaisen hemoglobiinin määrän voi olla muun muassa anemia, syöpä, munuaissairaudet, kirroosi. leukemia tai vaikka lyijymyrkytys. Sairaudet, jotka saavat kehon tuhoamaan punasoluja nopeammin kuin tuottamaan niitä on esimerkiksi sirppisoluanemia. Alhaiseen määrään voi kuitenkin olla myös syynä suuri verenvuoto, jatkuva verenluovutus tai erittäin voimakas kuukautisvuoto.

On siis erittäin tärkeä ymmärtää hemoglobiinin alhaisen tason juurisyy. Tämä selviää lääkärin avulla ja välttämättä ei kannata itse alkaa tekemään suuria johtopäätöksiä esimerkiksi laboratorio tutkimuksen kautta.

Lopuksi

Hemoglobiinin arvot voivat siis johtua useista eri asioista ja jos olet kiinnostunut tietämään enemmän tästä asiasta ja muista kiinnostavista aiheista, voit käydä tutustumassa LuminaBlog sivustoon. Voit lukea artikkeleita ja myös mitä toiset käyttäjät kertovat eri aiheista tuotteista ja yrityksistä.

Jos sinua arveluttaa oma terveydentilasi, ota aina yhteyttä omaan terveydenhoitajaan tai lääkäriin. Heidän avulla voi selvittää sairauksien ja terveyden tilojen aiheuttajia eteenpäin. Vaikka omistaisit myös omat mittarit, joilla mitata esimerkiksi hemoglobiinia, kannattaa viitearvoihin suhtautua varauksella. Omat tulkinnat voivat aiheuttaa turhaa stressiä, jos asiaa alkaa pohtimaan yksin ilman ammattilaisen apua. Ota siis rohkeasti yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos koet oman terveydentilasi heikenneen.

Lisää