Minkälainen koira aitaus on sopiva koiralleni?

  • Date posted3 years ago
  • VirginiaGlobal

Koiran omistajilla voi olla tarvetta hankkia omalle koiralleen koira aitaus, jossakin lemmikin elämän vaiheessa. Kyseessä voi olla tietenkin koiran käyttötapa, joka voi edellyttää sitä, että koira pidetään mahdollisimman pienellä ihmiskontaktilla. Koira aitaus voi myös olla tarpeen pienten koirien tai koiranpentujen kanssa. Koiralla aitauksen rakentaminen voi onnistua itsekin vaikkaa valmiita ratkaisujakin on saatavilla useissa eri verkkokaupoissa. Verkkokaupat tarjoavatkin helpon ratkaisun varsinkin pienen koira aitauksen suhteen. Suuremmissa aitauksissa valmiit ratkaisut voivat vaatia todella suuren investoinnin ja silloin kannattaa miettiä, voiko aitauksen rakentaa itse. Rakentaminen onnistuu kyllä kunhan ottaa huomioon myös lainsäädännön lemmikkien aitauksen suhteen. Lue seuraavasta artikkelista vinkit ja mitä sinun tulee huomioida kun hankit koira aitausta omalle lemmikillesi.

Mihin tarkoitukseen aitausta tarvitaan?

Monille koiranpennun omistajille oma koti voi olla myös melko vaarallinen paikka. Koiran pentu löytää itsensä nopeasti moneen paikkaa ja omassa kodissa se voi tarkoittaa, että koira piiloutuu väärään paikkaan, menee lähelle kuumia pintoja tai pureskelee sähköjohtoja. Tämän takia pentuaitaus voi olla järkevä hankinta omalle pennulle, jotta säästytään monilta ongelmilta. Suuremmille koirille, jotka viihtyvät ulkona tai joita käytetään työkoirina erilaisiin tehtäviin, voivat vaatia suuren aitauksen ulos. Koira aitaus pihalla suojaa myös koiraa, ettei se pääse karkuun tai koiran ollessa ulkona ei toiset eläimet pääse koiran lähelle aitaukseen.

Pentuaitaus

Pentuaitauksen avulla voi oman kodin eri alueet rajata pois pennun käytöstä ja tällä tavalla myös suojata pentua. Lisäksi se voi olla hyvä tapa totuttaa pentua uusiin ihmisiin kun vieraita tulee kylään ja pentu ei pääse heti ryntäämään vieraan luokse. Tällaisia valmiita pentuaitauksia löytyy monia erilaisia, koiran koosta ja aitauksen käyttötarpeesta riippuen. Pienille koirille riittää kevytrakenteinen ja matala aitaus ja suurille koiranpennuille tulee hankkia kestävämpi aitaus, joka on myös riittävä korkea tai suljettu päältä, jotta oma koira ei pääse hyppäämään sieltä pois. Pentuaitaukset ovat myös melko edullisia ja helposti asennettavia ratkaisuja, joista oma koira myös pitää. Koira aitaus voi olla myös huone, joka on rajattu portin avulla. Jos huoneessa ei ole vaarallisia tai materiaaleja, jotka voivat aiheuttaa pennulle vaaraa, voi pelkkä koiraportti toimia oivana ratkaisuna ja tilanjakajana.

Ulkoaitaus

Ulkoaitauksen rakentaminen onnistuu myös monelta tee-se-itse mieheltä ja valmiita aitaelementtejä löytyy markkinoilta paljon. Aitaelementti pitää olla riittävän vahva, jotta se kestää koiran painon, jos koira päättää nojata sitä vasten. Elementtien pitää olla myös sellaiset, että niistä ei koidu vaaraa koiralle. Aitaelementin reiät eivät saa olla sellaisia, että koira voi jäädä niihin jumiin millään tavalla. Aitaelementtien lisäksi aitaukseen on hankittava portti ja se on kiinnitettävä kunnolla alustaan kiinni. Kaikki aitauksen koiratarvikkeet tulee olla asianmukaisia. Ulkoaitauksessa on myös muita tärkeitä elementtejä, joita pitää ottaa huomioon rakennusvaiheessa.

  • Ulkoaitauksessa maaston, kasvillisuuden ja maapohjan tulee olla koiralle sopiva.

  • Pohja pitää pystyä pitämään kuivana. Tarvittaessa se tulee salaojittaa.

  • Tarha ei saa myöskään olla liukas, jotta siitä ei koidu haittaa koiralle.

  • Ulkotarhan tilan tulee olla riittävä, koiran aktiivisuus huomioon ottaen.

  • Ympäristön rauhallinen ja meluton.

  • Aitamateriaali ei saa olla sellainen, joka voi vahingoittaa koiraa millään tavalla.

Ulkoaitauksessa on myös varmistettava, että eläimen hyvinvoinnista huolehditaan kunnolla. Ruokaa ja juomaa tulee olla saatavilla, jos eläin on yksin pidempiä aikoja aitauksessa. Pelkkää aitauksessa olemista ei voida pitää koiralle riittävänä ulkoiluna, joten sitä on kuitenkin lenkitettävä riittävästi. Lisäksi koiralle on tärkeää, että aitaus on sijoitettu näköyhteyteen, jotta koiralla on myös sosiaalista kanssakäymistä riittävästi.

Lisäksi aitauksessa tulee olla koiralla koirankoppi tai säänsuoja, jos sitä pidetään siellä aitauksessa pidempiä aikoja. Koirankopin tai vastaavan suojan tulee olla riittävän kokoinen. Sen katon ja seinien tulee eristää ja olla tiiviitä sekä tarvittaessa lämpöeristettyjä.

Yhteenveto

Jos olet suunnittelemassa koirallesi aitausta muista ottaa huomioon kaikkia asiat, jotka vaikuttavat koiran hyvinvointiin. Mallia voi omalle pihalle ottaa yleisistä aitauksista, joita kaupunkien koiratarhat tarjoaa käyttäjilleen. Tällaiset ovat yleensä hyvin suunniteltu maapohjan ja varusteiden osalta. Tietenkään omalle pihalle ei tarvitse rakentaa aitausta monelle kymmenelle koiralle mutta ideoita suurista koiratarhoista voi ottaa. Pitkille matkoille lähdettäessä ei koiraa kuitenkaan saa jättää yksin oman pihan aitaukseen. Koiran voi viedä koirahoitolaan. Koirahoitola pitää huolta koiran hyvinvoinnista ja oman matkan aikana ei tarvitse stressata miten oma lemmikki voi. Voit myös tutustua muihin koiriin liittyviin artikkeleihin ja vinkkeihin LuminaBlog sivustolla.

Koirien hyvinvointia ja aitausten suunnittelua suojaa myös Suomen laki. Laissa on määritelty tarkoin, millaiset olosuhteet eläimien häkeillä tai aitauksilla tulee olla. Ota siis asioista selvää ennen kuin lähdet itse rakentamaan aitausta koiralle. Sen tekeminen on kuitenkin hauska projekti, joka varmasti onnistuu helposti. Hyvin tehdyssä aitauksessa koira viihtyy ja nauttii olostaan.

Lisää Verkkokaupat